Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

                Fotografia kulinarna to temat którym nie tylko zajmują się zawodowi fotografowie ale często też osoby nie związane profesjonalnie z robieniem zdjęć. Fotografii tego typu powstaje bardzo dużo ale książek opisujących ten rodzaj fotografii na polskim rynku nie ma zbyt wiele. Jedną z dwuch wydanych u nas książek o tej tematyce jest książka autorstwa Helene Dujardin pt.: „Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań”.

                Na początku książki autorka opisuje dosyć pobieżnie podstawy fotografii cyfrowej. Wspomina na co należy zwrócić przy wyborze aparatu. Opisuje też podstawowe zasady dotyczące robienia zdjęć. Opisywane tu zagadnienia są naprawdę podstawową wiedzą fotograficzną a więc osoby nieco bardziej zaawansowane nie znajdą tu prawdopodobnie zbyt wiele interesujących je rzeczy.

                Rozdział drugi to kontynuacja rozdziału pierwszego a więc dalsze opisy – dla początkujących – jak się robi zdjęcia. Autorka przedstawia w miarę dokładnie zagadnienia związane z przysłoną, czasami naświetlania, czułością, balansem bieli. Opisuje też różnice miedzy poszczególnymi trybami pracy aparatu (automatycznym, z preselekcją przesłony, z preselekcją czasu, manualnym).

                Rozdział trzeci zawiera informacje dotyczące światła naturalnego wykorzystywanego w fotografii. Na początku rozdziału znajduje się opis czym się różni światło ostre od światła miękkiego. Następnie autorka opisuje jak można modyfikować światło zastane poprzez użycie odpowiednich modyfikatorów. Opisywane w książce metody modyfikacji światła są dostępne za niewielkie koszty praktycznie dla każdego fotografującego, gdyż oprócz rozwiązań specjalistycznych (blendy, dyfuzory) autorka przedstawia też ich proste i tanie zamienniki (zasłona na okno z białego materiału zamiast dyfuzora, białe tło do obrazów zamiast blendy). Na końcu rozdziału znaleźć można informacje jak wpływa na fotografowane przedmioty oświetlenie z przodu, jak z boku a jak z tyłu.

                Rozdział czwarty to kontynuacja rozdziału trzeciego czyli opis oświetlenia ale tym razem autorka skupia się na opisie oświetlenia sztucznego. Rozdział rozpoczyna krótki opis rodzajów lamp. Jako tanie zamienniki lamp użytecznych na potrzeby fotografii autorka poleca tutaj lampy halogenowe (takie ze sklepów z materiałami budowlanymi). Następnie przechodzi do opisów zestawów sprzętów wykorzystywanych w studiach oraz kolejno opisuje jego elementy. Znajdziemy tu zatem opisy parasoli, dyfuzorów,  soft boksów a nawet namiotów bezcieniowych. Wszystko w dosyć dużym skrócie ale za to w sposób prosty i łatwo przyswajalny dla osoby nie mającej zbyt wielkiego pojęcia o fotografii.

                W kolejnym rozdziale znajdują się opisy zasad kompozycji obrazu fotograficznego. Znaleźć tu zatem można informacje na temat umiejscowienia tematu głównego, reguły trójpodziału, głębi ostrości oraz  perspektywy. Jest to też ostatni rozdział omawiający podstawy fotografii. W następnych dwóch rozdziałach nareszcie znajduje się to co jest głównym tematem książki.

                W rozdziale szóstym autorka opisuje przygotowania do sesji fotograficznej. Oczywiście cały opis dotyczy wykonywania zdjęć o tematyce kulinarnej. Tak więc rozdział zaczyna się od opisu lokalizacji sesji (autorka opisuje tu między innymi, że fotografuje zwykle w swoim salonie przy oknie lub przed domem). Następnie przechodzi do opisu planowania ujęć. Zaleca by przeczytać (a nawet nauczyć się na pamięć) przepisu dania które będzie się fotografowało. Dzięki dokładnej znajomości przepisu wiadomo jakich składników do potrawy użyto i te właśnie produkty można wykorzystać do aranżacji sceny (jako dodatki uatrakcyjniające scenę). Znaleźć tu też można opis dodatkowych rekwizytów wykorzystywanych przy fotografowaniu żywności a więc nakryć, obrusów i innych rekwizytów.  Rozdział ten opisuje więc wszystko co jest istotne podczas fotografowania dań z wyjątkiem samych dań  (o stylizacji których jest następny rozdział).

                Przedostatni rozdział zawiera opisy sposobów stylizacji poszczególnych rodzajów potraw. Na początku znajduje się opis sposobu wykorzystania przypraw i bakalii (które mogą być świetnymi dodatkami – urozmaicającym obraz). Następnie z kolejnych podrozdziałów dowiedzieć się można sporo na temat sposobów stylizacji owoców i warzyw, dań głównych, deserów oraz napojów. Znaleźć tutaj można wiele różnych ciekawych sztuczek, które wykorzystane podczas fotografowania w znaczący sposób mogą wpłynąć na końcowy efekt lub na komfort samej pracy.

                Ostatni rozdział w bardzo skrótowy sposób opisuje post produkcję. Właściwie wiele tematów jest tu jedynie zasygnalizowane i odwołuje się do innych publikacji. Na zakończenie autorka opisuje sprzęt którego sama używa.

                Książek o tematyce poruszanej w tej książce nie ma na naszym rynku wiele a więc jest to pozycja, która choćby z tego powodu zasługuje na zwrócenie na nią uwagi. Troszkę niepotrzebnie wg mnie autorka dodała tu ogólne i pobieżne opisy dotyczące podstaw fotografii. Książek o podstawach fotografowania jest na rynku sporo i często opisują to w sposób znacznie pełniejszy niż to zostało zrobione w tej książce. Tak więc miejsce które zajmują te informacje mogło zostać przeznaczone w całości na główny temat książki czyli stylizację dań. Sam opis sesji kulinarnych i stylizacji fotografowanych dań jest ciekawy i zawiera wiele przydatnych informacji. Dodatkowo w książce znajduje się sporo niezłych i naprawdę pouczających fotografii wykonanych przez autorkę. Komu zatem może ta książka się przydać? Najbardziej książka ta będzie przydatna dla osób, które nie mają zbyt wielkiej wiedzy o fotografii a chciałyby się czegoś na ten temat dowiedzieć. Dla tych co chcieliby robić zdjęcia kulinarne na potrzeby blogów lub do innych nie całkiem komercyjnych celów. Dla takich właśnie osób książka ta jest doskonałym poradnikiem jak zacząć robić ciekawe zdjęcia o tematyce kulinarnej. Zaś dla fotografów wykonujących zlecenia komercyjne (zdjęcia katalogowe, reklamowe…) książka ta może być dobrym wstępem (szczególnie właśnie ze względu na pouczające fotografie)  jednak z całą pewnością nie wyczerpuje poruszanych w niej tematów. Nie pozostaje zatem nic innego jak czekać na kolejne publikacje o tej tematyce dla osób, które przyswoiły już sobie wiedzę zawartą w niniejszej książce.

Ryszard Stelmachowicz

Informacje o książce:

Tytuł polski:   Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań
Autorka:   Helene Dujardin
Strona autorki:   http://helenedujardin.com/
Tytuł oryginalny:   Plate to Pixel: Digital Food Photography& Styling
Wydawnictwo:   Helion

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s